Με τη φράση «ο τζίρος πέφτει καθημερινά» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 τα εμπορικά καταστήματα που θα έχουν «κατεβάσει ρολά» στην Ελλάδα θα υπερβαίνουν τις 65.000.
Όσον αφορά στην ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο, που είχε διάρκεια 10 ημερών, τόνισε ότι «δυστυχώς δεν βοήθησε καθόλου τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε ακόμη ότι την (Κυριακή) 1η Νοεμβρίου 2015, οπότε και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ήταν προαιρετική, «η αγορά κινήθηκε πάρα πολύ καλά, αλλά μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μόνο εκείνη την ημέρα».
«Το να κάνουμε μία ημέρα καλό τζίρο δεν λύνει τα προβλήματά μας, ούτε και βοηθά στην επιβίωση των καταστημάτων μας» υπογράμμισε και ότι «όλες τις άλλες ημέρες των φθινοπωρινών εκπτώσεων, μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου, δεν έγιναν αγορές, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πορεία της οικονομίας και την «έλλειψη πολιτικής βούλησης να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση», λέγοντας ότι «αν θέλουν να σωθούν οι 700.000 οικογένειες εμπόρων, πρέπει να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξή μας και να μας στηρίξουν, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε δουλειά στον κόσμο που υποφέρει».
Εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση των «λουκέτων» το 2016, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καθημερινά κλείνουν 70 με 80 επιχειρήσεις, η ανεργία ολοένα και μεγεθύνεται και οι αρμόδιοι εξακολουθούν να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα, αντί να προφυλάξουν τη ραχοκοκαλιά, όπως υποστηρίζουν, της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Στο μεταξύ, σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο ΕΣΘ, με αφορμή τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε, εκφράζει την «κραυγή αγωνίας» των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της 12ης Νοεμβρίου διεκδικώντας -όπως τονίζεται- «το δικαίωμα στην επιβίωση και στον αυτοσεβασμό, με αρχές και αξίες που δεν επιδέχονται εκπτώσεις».
Με το ψήφισμα διαμαρτυρίας του, ο ΕΣΘ επαναφέρει τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, που είναι -μεταξύ άλλων- ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ζητεί την ανάπτυξη με απασχόληση, με πρόγραμμα και σχεδιασμό για την αναδιάταξη της παραγωγής και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής αγοράς και τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του εμπορικού κόσμου, «επάνω στις αρχές του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της καλής πίστης».