Ποιοι φόροι θα μειωθούν μέσα στο 2021

Πέντε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την ανακούφιση από τις πληγές της πανδημίας περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών, που θα τεθεί επί τάπητος στις τηλεδιασκέψεις της Τρίτης και της Τετάρτης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα συζητήσει με τους θεσμούς τους τρόπους ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, αλλά και το καυτό ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης είναι ότι τα μέτρα που προτείνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των ισχυρών κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση στο 60% του πληθυσμού.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκόνισαν» όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τις αναστολές συμβάσεων, τις «παγωμένες» ρυθμίσεις οφειλών, τα «κουρεμένα» ενοίκια και την εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για το αποτύπωμα των μέτρων στήριξης στην οικονομία, αλλά και των κινήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και φορολογουμένων κατά τη μετάβαση στην κανονικότητα.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών, καθώς οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξουν προσωρινά μέτρα ανακούφισης των φορολογουμένων, κυρίως για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι αρνητικών συνεπειών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Οπως επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο, η υψηλή ύφεση που προβλέπεται για το πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο του 2021 στην E.E. καθιστά τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες πιο χαλαρούς ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστούν όλες οι δραματικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα εισοδήματα των φορολογουμένων και στον τζίρο των επιχειρήσεων.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →