Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα. Η ανησυχία δε και για τις μεταλλάξεις που έχουν… εντοπιστεί και στην Ελλάδα ίσως και να επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής ως προς τα επόμενα μέτρα.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας – και θέλω να το ξαναπώ – δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».
Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αυστηροποίηση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, έγινε μια κυβερνητική σύσκεψη – και εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες έως το τέλος της εβδομάδας- όπου στο τραπέζι τέθηκε το θέμα λήψης πιο αυστηρών μέτρων ή και αναθεώρησης κάποιων υφισταμένων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές που “βράζουν” από κρούσματα και προκαλούν “φόβους”, όπως η Αττική, όπου ερευνάται εάν ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων οφείλεται σε διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και γι’ αυτό θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει ακριβής χαρτογράφηση.
Μετά τις εικόνες συνωστισμού δε, σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους τις τελευταίες ημέρες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο τρόπος στις αγορές των πολιτών. Όλα θα κριθούν παρόλ’ αυτά από την εξέλιξη της κατάστασης και των κρουσμάτων, σήμερα Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη προκειμένου οι ειδικοί να εισηγηθούν και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι την Παρασκευή, οπότε και αν υπάρξουν νέα μέτρα να ανακοινωθούν στην ενημέρωση. Επίσης, εξετάζεται στην περίπτωση πιο αυστηρών μέτρων, εάν αυτά θα ισχύσουν συνολικά ή μόνο για περιοχές που βρίσκονται σε… συναγερμό.
Τι θα γίνει με Γυμνάσια – Λύκεια
Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, βάσει σχεδιασμού, όμως οι πληροφορίες θέλουν τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τα επόμενα 24ώρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των ερχόμενων 24ώρων είναι που θα δώσουν το «πράσινο φως» στο άνοιγμα των σχολείων ή στη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης, αφού οι στόχος είναι να μην υπάρξει ευρεία διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, κυρίως στην Αττική.
Μιλώντας για το ζήτημα στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μέλος της Επιτροπής, τόνισε πως «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο». Επιπλέον δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και τα χιονοδρομικά κέντρα, φαίνεται πλέον εξαιρετικά απίθανο να επανακκινήσουν.
Το σενάριο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, επίσης απομακρύνεται, ενώ το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα sms για ψώνια σε εμπορικά καταστήματα έχει ήδη αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα παραπάνω, θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή και τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.