Έως 0,08 ευρώ θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου 2018 κάθε πλαστική σακούλα που θα παίρνουμε από το σούπερ μάρκετ για να βάζουμε μέσα τα ψώνια μας. Τούτο αναμένεται να προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2015/720/Ε.Κ., η οποία, σημειωτέον, έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Τους πρώτους έξι μήνες θα εφαρμοστεί η μισή χρέωση από αυτή που θα αποφασισθεί –δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώνουν για κάθε πλαστική σακούλα μιας χρήσης έως 0,04 ευρώ–, ενώ από την 1η Ιουλίου 2018 θα εφαρμοσθεί πλήρως η νέα νομοθεσία. Τα χρήματα από τις πλαστικές σακούλες θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις και μέρος τους θα πηγαίνει και στους δήμους, προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Τη διαχείριση αναμένεται να αναλάβει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Με την εφαρμογή της χρέωσης αυτής εκτιμάται ότι θα μειωθεί η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, όπου σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ή 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως. Στοιχείο που «χαρίζει» μια ακόμη θλιβερή πρωτιά στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από αυτές, οι 270 εκτιμάται ότι προέρχονται από τα σούπερ μάρκετ.
Σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τη νοοτροπία των Ελλήνων καταναλωτών έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στο περιβάλλον, τέσσερις εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ –ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market και Σκλαβενίτης– σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποφάσισαν για πρώτη φορά να συμπράξουν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νοιαζόμαστε σήμερα, ζούμε καλύτερα αύριο».
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, από τις 20/6/2017 θα τοποθετηθεί σε πάνω από 1.500 καταστήματα των αλυσίδων ειδική ενημερωτική αφίσα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την υπερβολική χρήση πλαστικής σακούλας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα γίνουν καθαρισμοί ακτών με τη συμμετοχή των αλυσίδων, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε σχολεία, αλλά και προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, στην Ελλάδα αναλογούν 0,05 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ανά κάτοικο, όταν στη Δανία η αντίστοιχη αναλογία είναι 75 τσάντες ανά κάτοικο και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση 23 τσάντες ανά κάτοικο.