Τα 4 κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης για αλλαγές στα εργασιακά

 

 

Πρώτη στη μάχη της δεύτερης αξιολόγησης ρίχνεται η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, που συναντάται με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια δύσκολη όπως και η ίδια παραδέχεται διαπραγμάτευση για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου ή αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες οι πληροφορίες από το υπουργείο ήθελαν την κ. Αχτσιόγλου να ολοκληρώνει ένα υπόμνημα – κείμενο αρχών στο οποίο θα καταγράφονταν πιθανά σημεία συμφωνίας αλλά και οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής πλευράς, τελικά, η υπουργός Εργασίας δεν θα το αποστείλει στους δανειστές. Θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι η βάση της συζήτησης και θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της σε 4 πυλώνες: στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, την προστασία του ισχύοντος ορίου απολύσεων και τη διατήρηση της κατάργησης του λοκ άουτ (ανταπεργία).

Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η υπουργός Εργασίας φαίνεται πως αποδέχεται την πρόταση των «Σοφών», για εργασία μειωμένου ωραρίου σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύπτει με επίδομα ανεργίας τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Η κ. Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει υπέρ της «επανάκτησης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και η καταπολέμηση της “μαύρης” και αδήλωτης εργασίας». Μεγάλο «παζάρι» αναμένεται να γίνει στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το τέλος του προγράμματος, οποιαδήποτε αλλαγή. Η κ. Αχτσιόγλου πάντως, θα έχει σαν όπλο της την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που υποστηρίζει την ανάγκη εναρμόνισης της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Να σημειωθεί πάντως ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των δανειστών είχαν διαμηνύσει προς τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν θα δεχθούν καμία παρέμβαση σε αλλαγές που προβλέπουν οι μέχρι σήμερα μνημονιακοί όροι. «Δύσκολη διαπραγμάτευση» αναμένεται επίσης και στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επιμένουν στην κατάργηση κάποιων συνδικαλιστικών προνομίων αλλά και στην αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών. Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει κάποιες τροποποιήσεις στα συνδικαλιστικά προνόμια.

Πέραν αυτών, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, έως τις 21 Νοεμβρίου που θα παραμείνουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, περιλαμβάνονται:

• Η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κυρίως για το 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στις φοροαπαλλαγές για να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ.

• Η νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι θεσμοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

• Οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα προς συζήτηση θέματα αφορούν τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και τη σύσταση του νέου υπερταμείου.

Πάντως αρκετοί εκτιμούν πλέον ότι ο έλεγχος είναι δύσκολο να κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup και το πιθανότερο είναι να απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας επιπλέον.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *