Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία – Χωρίς τέλος οι διασωληνώσεις

Intensivist Iliana Ioannidou is reflected on a monitor at the intensive care unit (ICU) of the Sotiria hospital, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Athens, Greece, February 28, 2021. Picture taken February 28, 2021. REUTERS/Giorgos Moutafis

Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται ώρα με την ώρα στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Αττικής όπου καταγράφονται τα μισά και πλέον κρούσματα της χώρας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτοξεύτηκε στους 506 ενώ την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.

Ο αριθμός των μεταλλάξεων και κυρίως της βρετανικής που ανιχνεύεται σε ολοένα και μεγαλύτερο εύρος, δεν επιτρέπει τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων που την Πέμπτη έφτασε τις 2.570.

Η μολυσματικότητα του ιού αύξησε τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 501 , γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

Αυτοψία Τσιόδρα και Σύψα

Μετά την εφημερία τρόμου στο Λαϊκό, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας βρέθηκαν εκτάκτως στο νοσοκομείο και επισκέφθηκαν τους ασθενείς. Σαράντα πέντε κρεβάτια γέμισαν μέσα σε 10 ώρες, με τους δύο κορυφαίους λοιμωξιολόγους να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν πλέον οι κλινικές.

Στη μάχη μπήκαν την Πέμπτη και δύο ιδιωτικές κλινικές, το ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει την επόμενη εβδομάδα, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση, μην κρύβοντας την ανησυχία τους για το αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία την πίεση.

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται και την Πέμπτη στο επίκεντρο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κρούσματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μέρα με τη μέρα αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα – με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Σισμανόγλειο – μετατρέπονται σε δομές για την αποκλειστική αντιμετώπιση περιστατικών COVID, ενώ ιδιωτικές κλινικές (όπως το «Ερρίκος Ντυνάν») εντάσσονται στο εφημεριακό σύστημα του ΕΣΥ.

Και καθώς το σφυροκόπημα του SARS-CoV-2 συνεχίζεται, αυξάνεται η αγωνία επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, καθώς κάθε ημέρα πολλαπλασιάζονται οι νέοι ασθενείς.

Μάλιστα, υπάρχουν φωνές εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ζητούν να χρωματιστεί με «βαθύ κόκκινο» το σύνολο της χώρας, πρόταση που θα τεθεί προς αξιολόγηση την Παρασκευή κατά την τακτική συνεδρίασή τους.

Πάνω από 4.000 ασθενείς

Η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ απεικονίζεται εύγλωττα (και) στον αριθμό των διασωληνωμένων του τελευταίου δεκαημέρου, οπότε και σημειώθηκε έξαρση στον ιικό φορτίο και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 10 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 100 ατόμων στους διασωληνωμένους που αφορούν σε Covid-19. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, δε, αυξήθηκαν κατά 27.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με COVID-19, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

«Θα αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνωμένοι»

Την εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κι άλλο το προσεχές διάστημα έκανε η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία.

«Δεν βγαίνουν άμεσα οι άνθρωποι από τον αναπνευστήρα, ενώ καθημερινά χρειάζονται βοήθεια και άλλοι» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μεγάλο πλήγμα αποτελούν πλέον και οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Από την στιγμή που μπαίνει ο ιός στο σπίτι κολλάνε οι πάντες».

Όπως είπε «θα ήθελα να ανοίξουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει η πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του προβλήματος».

Παντού προβλήματα

Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι δύσκολη και σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή.

«Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%» είπε και πρόσθεσε:

«Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα».

Ψηλά το ιικό φορτίο

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, με τις τελευταίες αναλύσεις των λυμάτων τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, να μαρτυρούν μια ζοφερή εικόνα.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι ανάλυση των λυμάτων της Αττικής συνεχίζει να δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Μας ανησυχεί γιατί μεταφράζεται σε συνεχώς νέα κρούσματα και σταθερή διάδοση» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αυτό ίσως οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

«Ενδεχομένως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διάδοση η οποία είναι ‘κάτω από το ραντάρ’ και οφείλεται ενδεχομένως σε ασυμπτωματικούς» κατέληξε ο καθηγητής.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *