Ροχαλίζεις; Σου έχουμε άσχημα νέα…
Σύμφωνα με νέα μελέτη οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο συνδέονται με εκδήλωση ήπιας μορφής γνωστικής διαταραχής ή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής στον ύπνο τους εμφανίζουν συνήθως πολύ πιο νωρίς άνοια ή Αλτσχάιμερ συγκριτικά με όσους δεν έχουν τέτοιας μορφής προβλήματα.
Το έντονο ροχαλητό οφείλεται συχνά στην εμφάνιση άπνοιας στον ύπνο η οποία ενδεχομένως να συνδέεται με την πρόωρη εκδήλωση Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας, λένε οι ειδικοί.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου άπνοιας ύπνου είναι το ροχαλητό, και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (περίοδοι άπνοιας). Αφορά κυρίως τους άνδρες και κυρίως τους παχύσαρκους. Αν ροχαλίζετε και ενώ κοιμάστε αρκετές ώρες, ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι και έχετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από αποφρακτική άπνοια ύπνου ή αλλιώς υπνική άπνοια.
Η αμερικανική μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει για πρώτη φορά το ροχαλητό και την υπνική άπνοια με την πρόωρη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και την εξασθένιση της μνήμης.
Ροχαλίζεις; Σου έχουμε άσχημα νέα…
Όσοι χρησιμοποιούσαν μάκσα, εμφάνιζαν δέκα χρόνια αργότερα συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής.
Οι ερευνητές, του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μελέτησαν περισσότερα από 2.400 άτομα ηλικίας 50 έως 90 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Αυτούς που είχαν Αλτσχάιμερ, εκείνους που είχαν εκδηλώσει τα πρώτα στάδια ήπιας γνωστικής διαταραχής που προηγείται της άνοιας και αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σύμπτωμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης εκείνοι με τα προβλήματα αναπνοής στον ύπνο τους, διαγιγνώσκονταν με ήπια γνωστική διαταραχή ή Αλτσχάιμερ, πιο νωρίς συγκριτικά με όσους δεν αντιμετώπιζαν τέτοιες διαταραχές. Οι πρώτοι εκδήλωναν ήπια γνωστική διαταραχή στα 77 τους χρόνια κατά μέσο όρο έναντι των 90 ετών για όσους δεν είχαν προβλήματα άπνοιας.
Για να διαπιστώσετε αν έχετε το συγκεκριμένο σύνδρομο, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου. Όταν διαγνωστεί ότι πάσχετε από άπνοια του ύπνου, ο γιατρός θα σας συστήσει να χάσετε βάρος, αν έχετε επιπλέον κιλά και να φοράτε στον ύπνο σας μία ειδική μάσκα που εφαρμόζεται στο πρόσωπο και διευκολύνει την αναπνοή. Αν όμως η άπνοια οφείλεται σε κάποιο ανατομικό πρόβλημα, τότε ίσως χρειαστεί επέμβαση. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το ειδικό μηχάνημα, εμφάνιζαν δέκα χρόνια αργότερα συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής σε σχέση με όσους δεν είχαν ακολουθήσει καμία θεραπεία.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
pathfinder.gr