Η λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους και η άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το σχετικό άρθρο βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, που αφορά τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, στο οποίο είναι ενσωματωμένο το άρθρο.
Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από την αλλοδαπή, διευκρινίζοντας ότι θα στηρίξει το σχετικό άρθρο αν διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησής του.
Αργότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις βελτιώσεις που πρότεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχετικά με την διάταξη για το ισλαμικό τέμενος και τις πηγές χρηματοδότησής του.
Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».
Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».
«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού: «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ».
Το Ποτάμι, πάντως, από χθες, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.
Σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με κατηγορηματικό τρόπο και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός διέψευσε ότι διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του και έκανε λόγο για γκεμπελικές πρακτικές αφήνοντας αιχμές για κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
«Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ζητούσαμε, στηρίζαμε και ψηφίζουμε την κατασκευή του τεμένους και την ολοκλήρωσή του από την πρώτη στιγμή» τονίζει μεταξύ άλλων και ξεκαθαρίζει:
«Στην επιτροπή είπαμε ‘ναι’ στο τέμενος με επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ΔΣ, που η σχιζοφρενής αριστεροδεξιά κυβέρνηση μαγειρεύει όπως μόνο αυτή γνωρίζει. Και ενώ είναι καταφανής η σχιζοφρένεια και το καραγκιοζιλίκι υπουργού που υπογράφει την απόφαση για το τέμενος ενώ το κόμμα του και ο ίδιος ως πρόεδρός του δεν την ψηφίζει, ‘δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι’ ανακάλυψαν δήθεν διαφοροποίηση δική μου».
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.