Οι κατασχέσεις 151.000 λογαριασμών έφεραν ελάχιστες εισπράξεις

 

 

Η εφορία από τις κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), δεν έχει εισπράξει τα αναμενόμενα. Η Συνομοσπονδία απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιστολή με την οποία τεκμηριώνει την ανάγκη θέσπισης του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και η εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων πως είναι κατανοητό ότι ο στόχος της κυβέρνησης για ανεύρεση 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από πλειστηριασμούς ακινήτων και από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, συνιστά υποχρέωση στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του τρίτου Μνημονίου και προστίθεται πως στο τεχνικό κείμενο του Μνημονίου προβλέπεται η είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και άλλων 2,05 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, ενώ από τις νέες οφειλές είναι δεσμευτική υποχρέωση η είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Ωστόσο, η ΕΣΕΕ σημειώνει πως αν και κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή. «Οι κατασχέσεις μπορεί να αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανέρχεται στα 530 ευρώ ανά λογαριασμό», σημειώνεται σχετικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρευσε στα ταμεία της Εφορίας προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ!

Στη βάση αυτή η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προτείνει:

• Την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο – Ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών).

• Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών.

• Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *