Την «κλωνοποίηση» αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας τα οποία έχουν καταστραφεί επιτρέπει τεχνολογία του ιαπωνικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Έρευνας, η οποία περιλαμβάνει 3D mapping, 3D printing και παραδοσιακές καλλιτεχνικές μεθόδους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να «φέρει πίσω» μοναδικά τεχνουργήματα όπως τους Βούδες του Μπαμιγιάν- αγάλματα τα οποία κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001. «Έχει εκληφθεί ως πλαστογραφία και έγκλημα. Αλλά μέσω αυστηρού ελέγχου, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κλώνους, για να τους δείχνουμε σε περισσότερους ανθρώπους, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ελπίζω οι άνθρωποι να ψυχαγωγηθούν και να βρουν την ειρήνη μέσα τους μέσω της κουλτούρας» είπε ο Μασαγιούκι Μιγιασάκο, πρόεδρος του ιαπωνικού ιδρύματος.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη 3D χαρτογράφηση των αντικειμένων και στη συνέχεια τη δημιουργία μοντέλων – «κλώνων» μέσω 3D εκτύπωσης. Μετά ακολουθεί χρωματισμός και περαιτέρω επεξεργασία τους με το χέρι, με χρήση υλικών όσο το δυνατόν πιο κοντινών στα αυθεντικά. Τα τελικά προϊόντα επιδεικνύονται στο κοινό.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία «κλωνοποίησης» τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας από κλοπές ή καταστροφές. Όσον αφορά στα εν λόγω εκθέματα, οι επισκέπτες στο μουσείο του Πανεπιστημίου Τέχνης του Τόκιο μπορούν να τα θαυμάσουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.
naftemporiki.gr