Σε μια κίνηση που μπροστά της ωχριά ο πόλεμος των έξι ημερών, ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να διάγει πολιτική και να πάρει θέση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Το κράτος της Παλαιστίνης δεν υφίσταται πια στους χάρτες της google.Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media, αλλά και σε δημοσιογραφικούς κύκλους η διαπίστωση πως η Google διέγραψε από τους χάρτες της την Παλαιστίνη. Για την ακρίβεια αν κανείς κάνει αναζήτηση στο Google Maps θα διαπιστώσει πως με τη λέξη κλειδί Παλαιστίνη, η μηχανή σε οδηγεί στο σημείο του χάρτη όπου και βρίσκεται η χώρα, όμως πουθενά δεν αναγράφεται σε αυτόν το όνομα της. Αντίθετα, σημειώνεται με φαρδιά γράμματα το Ισραήλ.
Με μια πιο προσεκτική ματιά, παρατηρεί κανείς πως τα σύνορα (αμφισβητούμε και σημείο τριβής και εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες για δεκαετίες) αποτυπώνονται, χωρίς όμως στο σημείο όπου βρίσκεται η Παλαιστίνη να αναγράφεται κάποιο όνομα χώρας.
Η επιλογή αυτή του τεχνολογικού κολοσσού προκάλεσε την έντονη αντίδραση χρηστών του διαδικτύου, αλλά και Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έκαναν λόγο για “αποτυχημένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και της γεωγραφίας”. Γρήγορα, από το φόρουμ των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJF) συστήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών με την οποία οι υπογράφοντες ένωναν την φωνή τους στην απαίτηση από την Google να επιστρέψει και πάλι η Παλαιστίνη στο χάρτη.
Το Παρατηρητήριο της Μέσης Ανατολής – MEMO (ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός αφιερωμένος κατά βάση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις) κάνει λόγο για μια “προσπάθεια του Ισραήλ να εδραιώσει το όνομά του ως νόμιμο κράτος στις γενιές που θα ακολουθήσουν και να εξοβελίσει το όνομα της Παλαιστίνης μια και καλή”.
Το MEMO έχει ζητήσει στην πολυεθνική την επαναφορά του ονόματος από την 25η Ιουλίου, όταν και διαπιστώθηκε η διαγραφή του ονόματος και η συνακόλουθη “νομή” των εδαφών στο Ισραήλ. Οι δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται σημείωσαν πως η επιλογή της google στερεί το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους να έχουν πατρίδα και είναι “σχεδιασμένη ώστε να παραποιήσει την ιστορία και τη γεωγραφία”.