Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το επεξεργασμένο κρέας ευθύνεται για τον καρκίνο του εντέρου και παράλληλα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πιθανόν το κόκκινο κρέας να είναι η αιτία της ασθένειας.
Το χοιρινό κρέας είναι στα κόκκινα κρέατα, καθώς επίσης και το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο και το κρέας του αλόγου.
Ο δρ Κρίστοφερ τόνισε, «Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος».
Από τη μεριά του το Διεθνές Κέντρο Υγείας κατέστησε σαφές πως τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι στην κατηγορία των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο, μαζί με τον καπνό και τον αμίαντο, αν και δεν είναι το ίδιο επικίνδυνα.
Κάθε χρόνο στον κόσμο σημειώνονται 34.000 θάνατοι από καρκίνο και ευθύνονται τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των αλλαντικών έναντι των 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα.
Το κόκκινο κρέας θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων».