ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ (1924-2019)Πεθανε σήμερα ο Δημήτρης Ζάχος ίσως ο σημαντικότερος ερμηνευτής της δημοτικής μας μουσικής. Ο Δημήτρης Ζάχος ήταν από τους πρωτοπόρους στο είδος του, αλλά κι εκείνος που ενέταξε τα δημοτικά τραγούδια στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
Γεννήθηκε το 1924 στα Γιάλτρα Αιδηψού. Διετέλεσε παράλληλα και ψάλτης, με πολυετή θητεία (1951 – 1962) στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά στο τραγούδι γύρω στα 1957 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τραγουδούσε με μεγάλη επιτυχία στη “Ζούγκλα”, το φημισμένο παραδοσιακό στέκι.
Αργότερα, ο Δ. Ζάχος εμφανίστηκε στον “Έλατο”, στο “Ελληνικό Γλέντι”, και αλλού, με τελευταία εμφάνιση στον “Πλάτανο”.
Έγινε ευρύτατα γνωστός και δέχτηκε πολλές προσκλήσεις από την απανταχού ελληνική ομογένεια.
Έτσι, επισκέφθηκε την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κεντρική Ευρώπη, την Αγγλία, κ.α.
Τραγούδησε στην κινηματογραφική ταινία “Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας”, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ επί σειρά ετών είχε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων (Κυριακή, 10:00 π.μ.).
Το καλοκαίρι του 2018 είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του στο Μάτι Αττικής, όπου διέμενε με τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ο Δημήτρης Ζάχος διέγραψε μια τεράστια και λαμπρή πορεία στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το «Ιτιά ιτιά».
Η εφιαλτική νύχτα στο Μάτι
Ο γιος του σπουδαίου ερμηνευτή περιέγραφε λίγους μήνες πριν, μιλώντας στην εφημερίδα Espresso, την εφιαλτική νύχτα της Δευτέρας, όπως την έζησε στο πλευρό της οικογένειάς του, αλλά και του παραπληγικού πλέον τραγουδιστή πατέρα του.
«Δεν απέμεινε τίποτα από το σπίτι της αδερφής μου. Φοβηθήκαμε ότι δεν θα ήμασταν ποτέ ξανά ενωμένοι σαν οικογένεια. Ήταν τέτοια η μανία που τρέχαμε πανικόβλητοι να σωθούμε. Η φωτιά κατέκαψε τα πάντα. Εγώ μαζί με τη δική μου οικογένεια πήραμε τον πατέρα μου και φύγαμε να σωθούμε.
Δεν έχουμε ούτε ρούχα ούτε τίποτα. Αφήσαμε τα πάντα εκεί και κάηκαν» λέει.
Νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου ο Δημήτρης Ζάχος υπέστη βαρύ εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που γινόταν για εκείνον στον Κάλαμο και μάλιστα λίγο αφότου ερμήνευσε το τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα», σήμα κατατεθέν της μεγαλειώδους καριέρας του.
Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Μερικές εβδομάδες μετά, ο γιος του τραγουδιστή τον μετέφερε στο Μάτι για να είναι κοντά στην υπόλοιπη οικογένεια, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που του άφησε το εγκεφαλικό, ώσπου να βρεθεί ένα κέντρο αποκατάστασης.
«Ο πατέρας μου αναγνωρίζει τους πάντες, θυμάται τα πάντα, μιλάει όμως με δυσκολία και έχει πολλά κινητικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί ένα κέντρο αποκατάστασης. Όμως, δοξάζω τον Θεό που σε αυτή την καταστροφική λαίλαπα δεν χάθηκε η οικογένειά μας» μας είχε δηλώσει τότε ο Κώστας Ζάχος.
Άλλες ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε:
“Γερακίνα”, “Γκόλφω”, “Μαρία Πενταγιώτισσα”, “Σαρακατσάνισσα”, “Γιαγκούλας” κ.ά.
Από τους LP δίσκους του και τις ανατυπώσεις επισημαίνονται:
Έλατα και θυμάρι (1962)
Δημοτικά Νο 1 (1963)
Δημοτικά (1968)
Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια (1971)
Δημήτρης Ζάχος (1972)
Δημοτική Ανθολογία, 7 (1974)
Δημήτρης Ζάχος (1974)
Δημήτρης Ζάχος (1975)
Αχ μωρ’ γιε μου (1979)
30 χρόνια (1982)
Δημοτικό πανηγύρι (1985)
Χωριό (1987)
Τα αηδόνια του δημοτικού τραγουδιού (1988, live)
Παιδιά της Σαμαρίνας (1996)
Τραγούδια από τις 45 στροφές (1997)
Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια:
————————————————————
Ιτιά
Μια βοσκοπούλα αγάπησα
Μοδίστρες και κομμώτριες
Τρεις μαυροφόρες πέρασαν
Στα ξένα γιοκα μ’ να μην πάς
Παιδιά μου ταξιδικάρικα
Νύσταξαν τα ματάκια μου
Ταίρι μου ξενιτεμένο
Με βλέπεις μάνα που γελώ
Οι Γιώργηδες
Κουμπάρα να με συμπαθάς κ.ά.