Απαλλάχθηκε ο Μιλόσεβιτς! Ούτε λέξη από τα ελληνικά βρωμοκάναλα

 

 

Έκπληξη προκάλεσε στη Σερβία αλλά και στις γειτονικές χώρες η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Σέρβο υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι. Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Σέσελι έδειξε ότι δεν αιφνιδιάστηκε χαρακτηρίζοντας την αθώωση του ως «τη μόνη δυνατή ετυμηγορία».

Γεγονός είναι ωστόσο ότι δεν την περίμενε αφού πριν την ανακοίνωση της δήλωνε ότι το δικαστήριο θα εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα του και θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών. Τώρα ο Σέσελι αισθάνεται σε μεγάλο βαθμό ενισχυμένος και πολιτικά αφού όπως εκτίμησε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το κόμμα του θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ψήφων. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης θα ενισχύσει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα(SRS) στο οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό γύρω στο 6% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Απριλίου.
Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφεύγει για την ώρα να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση για το Σέσελι ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα μιας και βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του Σέσελι εξαιτίας της αποστασίας του 2008. Η κοινή γνώμη στη Σερβία με δυσπιστία αντιμετώπισε την είδηση για την αθώωση του Σέσελι. Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που γίνονται στους δρόμους του Βελιγραδίου οι περισσότεροι πολίτες εκδηλώνουν την έκπληξη τους εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό τους.
Έκπληξη εκφράζεται και στην Κροατία όχι όμως και ενθουσιασμός. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς δήλωσε σοκαρισμένος χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης. Έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στην Κροατία από τις ενώσεις βετεράνων πολέμου οι οποίες ζητούν να αντιδράσει δυναμικά η κροατική κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια εκφράζεται και στη Βοσνία όπου πολλές οργανώσεις θυμάτων πολέμου κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών που δρούσαν στη Βοσνία την περίοδο του πολέμου και βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Βόισλαβ Σέσελι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέσελι είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που αθωώνεται πρωτόδικα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία(ICTY).

Αντιδράσεις και Δηλώσεις

Τα θύματα των συγκρούσεων που αιματοκύλισαν κατά τη δεκαετία του 1990 την πρώην Γιουγκοσλαβία “θα απογοητευθούν” από τη σημερινή αθωωτική ετυμηγορία που ανακοίνωσαν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γκουγκοσλαβία στο τέλος της δίκης του Σέρβου υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, διαβεβαίωσε το γραφείο του εισαγγελέα.
«Σημειώνουμε την ετυμηγορία και αντιλαμβανόμαστε ότι πολυάριθμα θύματα και κοινότητες θα απογοητευθούν από την ετυμηγορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία. «Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον συλλογισμό των δικαστών» προστίθεται στην ανακοίνωση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βάση για να υποβληθεί έφεση.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς κατήγγειλε την «επαίσχυντη» ετυμηγορία του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία με την οποία ο Σέσελι αθωώθηκε και από τις εννέα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
«Είναι μια επαίσχυντη ετυμηγορία. Είναι μια ήττα του δικαστηρίου της Χάγης και της εισαγγελίας», δήλωσε ο Ορέσκοβιτς στους δημοσιογράφους.
«Είναι ο άνθρωπος (…) που είναι ο δράστης του κακού και που δεν έδειξε καμιά τύψη, ούτε τότε ούτε σήμερα», πρόσθεσε μιλώντας στο Βούκοβαρ, μια πόλη της ανατολικής Κροατίας που είχε ουσιαστικά ισοπεδωθεί από το σερβικό πυροβολικό στην αρχή της σερβο-κροατικής σύγκρουσης (1991-95).
Επίσης στο Βούκοβαρ, ο πρόεδρος μιας ένωσης κροατών πρώην αιχμαλώτων πολέμου, ο Ντάνιγελ Ρεχάκ, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την αθώωση του Σέσελι.
«Η ετυμηγορία αυτή είναι κακή για όλους μας, δεν συμβάλλει στη συμφιλίωση. Ο Σέσελι υποστήριζε τη Μεγάλη Σερβία ενώ όλοι κάνουν τους βλάκες», δήλωσε ο Ρεχάκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο ίδιος ο Σέσελι πάντως χαιρέτισε την «έντιμη» στάση των δικαστών.
«Έπειτα από τόσες δίκες στις οποίες αθώοι Σέρβοι καταδικάσθηκαν σε δρακόντειες ποινές, υπάρχουν τώρα δύο έντιμοι και δίκαιοι δικαστές (…) οι οποίοι έδειξαν ότι ο επαγγελματισμός και η τιμή είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική πίεση», δήλωσε ο Σέσελι στο Βελιγράδι.
«Από νομικής πλευράς, έλαβαν τη μόνη δυνατή απόφαση», πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του κόμματός του.
Ο 61χρονος Σέσελι, ο οποίος κατηγορούνταν για βασανιστήρια και διώξεις μη Σέρβων στη Βοσνία και την Κροατία κατά τη δεκαετία του 1990, δεν άκουσε την ετυμηγορία στο δικαστήριο, καθώς οι δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν αποδεχθεί την απουσία του για «λόγους υγείας».
Ο άνθρωπος που το 2003 είχε παραδοθεί στο ΔΠΔ, το οποίο ανέκαθεν χαρακτήριζε «αντισερβικό» δικαστήριο, υποστήριξε σήμερα ότι η άποψή του γι’ αυτό το δικαιοδοτικό όργανο δεν έχει αλλάξει καθόλου.
«Ακόμη και τη στιγμή που πήγα (στη Χάγη), ήξερα ότι δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν κανένα έγκλημα», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ιδέα της “Μεγάλης Σερβίας” παραμένει ζωντανή.
«Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι πάντα εξίσου ισχυρή, με ή χωρίς εμένα. Απλώς συνέβαλα σ’ αυτή με ελάσσονες πράξεις. Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι αιώνια», συνέχισε ο Σέσελι.
Εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη ζητήσει το 2012 αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ από το ΔΠΔ και υποστήριξε ότι θα ζητήσει άλλα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για «όλη την ταλαιπωρία (που πέρασε) περιμένοντας την ετυμηγορία».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *