Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει εκ νέου την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα The Telegraph.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι βοηθητικά στελέχη της Μέι πιστεύεται ότι καταρτίζουν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η έγκριση της συμφωνίας από τους βουλευτές θα εξαρτάται από περαιτέρω παραχωρήσεις στις οποίες θα προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κίνηση έχει ως στόχο να συμβάλει στην άμβλυνση των αντιθέσεων των αντιπολιτευόμενων στη συμφωνία που έχει συνάψει η ίδια με τις Βρυξέλλες, επιτρέποντας παράλληλα να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Μέι αναγκάστηκε να αναβάλει το Δεκέμβριο μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία Brexit, καθώς όλες οι προβλέψεις προμήνυαν την καταψήφιση αυτής στο κοινοβούλιο, ακόμη και από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος της πρωθυπουργού.
Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ξεκινά από τις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από μια κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ είναι η 29η Μαρτίου, και η αδυναμία της βρετανίδας πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ηγέτες επιχειρήσεων και επενδυτές, που φοβούνται ότι η χώρα κατευθύνεται προς μια οικονομικά επιζήμια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία («no-deal Brexit»).
Η Μέι επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της για τις πιθανές συνέπειες της καταψήφισης της συμφωνίας, δηλώνοντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Mail ότι διακυβεύονται θέσεις εργασίας και οι βουλευτές θα θέσουν τη δημοκρατία σε κίνδυνο, αν δεν εκπληρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Συντηρητικών, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν ένα «no-deal Brexit», προτείνοντας το υπουργείο Οικονομικών να απολέσει τις εξουσίες χρηματοδότησης εκτάκτων αναγκών, αν το κοινοβούλιο δεν συμφωνήσει να εγκαταλείψει η Βρετανία το μπλοκ χωρίς συμφωνία.