Φθινοπωρινή άμυνα κατά της γρίπης: Αυτά είναι τα όπλα!

Για αρχή χρειάζεται να κάνουμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Οποιοσδήποτε με χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις, πρέπει να επισκεφθεί τον οικογενειακό ιατρό. Η εποχή της γρίπης δεν είναι πολύ μακριά, και η πρόληψη με εμβολιασμό όλων των υποτύπων, μεταξύ των οποίων η γρίπη των χοίρων, πρέπει να είναι στα φθινοπωρινά μας πλάνα.

Οι καλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, με τη ζέστη του καλοκαιριού να έχει παρέλθει και τα κρύα του χειμώνα να είναι ακόμα μακριά, μας αναζωογονούν και μας επιτρέπουν να περάσουμε περισσότερο χρόνο στην φύση. Αλλά και εκεί χρειάζεται προσοχή.

Τα φύλλα των δέντρων πέφτουν καλύπτοντας το έδαφος και ανακατεύονται με την σκόνη, τα πρωτοβρόχια και τα υγρά φύλλα ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων που εισπνέουμε, με αποτέλεσμα έξαρση από αλλεργίες, και ασθένειες όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Αν έχετε πονοκέφαλο, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, ξηρό βήχα, οίδημα και κνησμό στα μάτια, μπορεί να ανήκετε στο 15% του πληθυσμού που πάσχει από αλλεργίες.

Προμηθευτείτε από τον οικογενειακό σας ιατρό ειδικά ρινικά εκνεφώματα (Spray), αντισταμινικά φάρμακα και ίσως εισπνοές και φοράτε μάσκα με ειδικό φίλτρο αν είναι να βρίσκεστε κοντά σε υγρά φύλλα ή εργασίες στην φύση.

Αν απολαύσατε μια ημέρα στην φύση, σιγουρευτείτε ότι δεν μεταφέρετε αλλεργιογόνα και μύκητες στο εσωτερικό του σπιτιού με το να απομακρύνετε άμεσα και να πλύνετε καλά ρούχα και παπούτσια.

Το φθινόπωρο είναι επίσης εποχή για να ελέγξουμε τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Αν αρχίζετε να έχετε ρινική συμφόρηση και καταρροή, άφθες, πονόλαιμο, ο οργανισμός σας δίνει σήματα ότι δεν είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση για να αντιμετωπίσει τα κρύα, τις ιώσεις και τις λοιμώξεις του χειμώνα.

Για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού, ξεκινήστε μια διατροφική αλλαγή. Όσο το καλοκαίρι φεύγει, τρώμε όλο και λιγότερο φρούτα και λαχανικά και όλο και περισσότερα λιπαρά και γλυκά.

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φρέσκα προϊόντα είναι, όμως, απολύτως απαραίτητα. Αυτά βοηθούν εκτός από την άμυνα του οργανισμού, και τα «καλά» όπως τα αποκαλούμε βακτήρια του εντέρου, που είναι επίσης σημαντικό τμήμα της άμυνάς μας.

Ξεκινήστε ήπια άσκηση, που βοηθά να παράγονται οι μικροί «πολεμιστές» στον οργανισμό μας, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα κύτταρα-φονιάδες του σώματος που θα αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις του χειμώνα.

Φυσικά συμπληρώματα όπως πολυβιταμίνη που να περιέχει βιταμίνη C και ψευδάργυρο, εχινάκια και ευκάλυπτος, θα σας βοηθήσουν να είστε προετοιμασμένοι για τα κρυολογήματα του φθινοπώρου. Οι μικρές μέρες και η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, αυξάνει τις ανάγκες του δέρματος και των οστών σε βιταμίνη D.

Ανανεώστε το φαρμακείο του σπιτιού σας με παρακεταμόλη, αντιπυρετικά και θερμόμετρο που λειτουργεί, αποσυμφορητικά για την ρινική συμφόρηση, παστίλιες για τον πονόλαιμο και ειδικές καταπραϋντικές αλοιφές για τα έλκη στόματος.

Αν αισθάνεστε αδύναμοι, ακούστε το σώμα σας. Απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό, πλένετε καλά τα χέρια σας, καλύψτε μύτη και στόμα με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε και αποφύγετε να πάτε στην εργασία σας ή σε πολυσύχναστα σημεία, για να μην μεταδοθούν οι ιώσεις.

Αποφύγετε να καταναλώσετε αντιβιοτικά χωρίς την συνταγή ιατρού. Μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες και δεν θα σας βοηθήσουν.

Πηγή iatronet.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *