Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τι θα γίνει με το lockdown.
«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε η κ. Παγώνη.
«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα. Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει. Δε θα πετάξουμε χαρταετό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη», τόνισε η ίδια.
«Δεν είναι μόνο οι ασθενείς με κοροναϊό. Είχαμε εφημερία στο Γεννηματάς και είχαμε τόσο κόσμο που φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε πώς θα βρούμε κρεβάτια να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι μεγάλες οι μάχες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματάς οι ΜΕΘ για κοροναϊό είναι γεμάτες. Έχουμε κενές μόνο απλές κλίνες covid. Και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες ΜΕΘ covid στην Αττική», σημείωσε η κ. Παγώνη περιγράφοντας τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής.
«Πάμε βήμα – βήμα. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί ένας ασθενής non – covid σε άλλο νοσοκομείο. Είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές. Όταν υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η πλήρωση αυτών και μετά να αρχίσουμε να διοχετεύουμε κόσμο σε ιδιωτικές κλινικές», πρόσθεσε.
Τι είπε η Παγώνη για την Τσικνοπέμπτη
«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά. Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με το τι θα ισχύει για την Τσικνοπέμπτη.
Πάσχα με μέτρα
«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.
Μιλώντας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ίδια είπε ότι «Για να πάω εγώ στο εξωτερικό που θέλω να πάω σε ένα συνέδριο, φυσικά θέλω να έχω μία πράσινη κάρτα να τη δείχνω και να τελειώνω. Δεν μπορώ να μπαίνω σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».
Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στην Αττική
Στο νοσοκομείο Αττικόν που εχτές είχε εφημερία, η βραδιά ήταν πολύ δύσκολη. Οι γιατροί δίνουν έναν άνισο αγώνα ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά που έρχονται από το ΕΚΑΒ, αλλά και ο κόσμος που έρχεται με τα δικά του μέσα.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο ιατρός ΩΡΛ χειρουργικής στο Αττικό Νοσοκομείο, Γιώργος Σιδέρης.
«Δεν έχει τελειώσει ακόμα η χτεσινή εφημερία. Αυτή τη στιγμή οι τέσσερεις μονάδες κορωνοϊού είναι γεμάτες, το ίδιο και οι ΜΕΘ που είναι για κορωνοϊό. Υπάρχουν άνω των 60 ράντζων στους διαδρόμους. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η διαχείριση περιστατικών. Αυτή η πλημμύρα φαίνεται ότι είναι σε όλη την Αττική, για αυτό ανησυχούμε πάρα πολύ. Έχουμε θίξει το θέμα με τα ράντζα και στο υπουργείο και στη διοίκηση, και δεν έχει βρεθεί λύση. Δεν έχουμε ποτέ κάτω από 50 ράντζα», είπε ο κ. Σιδέρης.
«Οι υπεύθυνοι των εφημεριών δίνουν σήμα στο ΕΚΑΒ και ενημερώνουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί άλλο κόσμο. Αλλά αν έρθει ένας άνθρωπος με το δικό του μέσα και χρίζει εισαγωγής, δεν μπορεί κανείς να του πει να φύγει. Πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, δε γίνεται αλλιώς», τόνισε ο ίδιος.