Η εμπλοκή της Ρωσίας στο Συριακό έβαλε μια νέα διάσταση στον ψυχρό πόλεμο που ήδη είναι σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας. Πλέον έχουμε και στρατιωτική συμβατική αντιπαράθεση όπου ναι μεν δεν στρέφονται ο ένας στον άλλο, αλλά προσπαθούν να δείξουν την αποτελεσματικότητα τους σε κοινούς και μη κοινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.
Το Ρωσικό λοιπόν σχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ μιλάει για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, που θα διαρκέσουν τρεις ή τέσσερις μήνες και θα βαίνουν κλιμακούμενες, έτσι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τον κίνδυνο ολίσθησης και εγκλωβισμού σε μακροχρόνια δράση (Γαλλικό ΠΕ).
Εξηγώντας την τοποθέτηση του ο κ.. Πουσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι, οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικές και ότι πρέπει να αρχίσει νέα φάση στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι η ένταση των βομβαρδισμών. Ο αμερικανικός συνασπισμός παρίστανε ότι βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος επί έναν χρόνο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Εάν αυτό γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν», «Μόνο το 20% των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού είχε αποτέλεσμα. Στο 80% των περιπτώσεων, ούτε καν βομβάρδιζαν».
Αναφερόμενος ο Πουσκόφ στις δυτικές επικρίσεις ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τεθεί ως προτεραιότητα των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, απάντησε ότι «κύριος στόχος είναι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται πιο κοντά στη Δαμασκό», «Πρέπει να διαλύσουμε αυτήν την οργάνωση ή να την εξουδετερώσουμε και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με το μέλλον της Συρίας».
Χαρακτήρισε, τέλος, «λογική ιδέα» μία διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Ιράν. «Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Ασαντ έχει αντισταθεί και σήμερα είναι η μόνη στρατιωτική δύναμη στο συριακό έδαφος που πολεμά το ΙΚ», είπε, αγνοώντας όμως επιδεικτικά τους Κούρδους και κατέληξε λέγοντας ότι, «Δεν θεωρούμε ότι ο Ασαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για το συριακό χάος και το πλήθος των νεκρών εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και εν μέρει της Δύσης που υποστήριξαν την ένοπλη εξέγερση είναι επίσης υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή».
Θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε μια ιδιότυπη μορφή αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα έδειξαν μεγάλες αδυναμίες, περιμένουμε τώρα να δούμε την αποτελεσματικότητα της Ρωσίας, οι 3 – 4 μήνες εξάλλου δεν είναι μακριά … Ελπίζουμε βέβαια όλη αυτή η αντιπαράθεση να μη λειτουργήσει υπέρ του ISIS, που θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα θα έρθουν μόνο όταν όλες οι δυνάμεις με κοινό σχέδιο συνασπιστούν κατά του ΙΚ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο