Θα αποτελέσουν την αιχμή κατά της Ελλάδος στον Έβρο
Νέο ”colpo grosso” ετοιμάζει η Γερμανία με την πιθανότατη άρση του εμπάργκο όπλων (φυσικά με κάποιο σοβαρό αντάλλαγμα) με την Τουρκία σχετικά με την αποστολή κινητήρων για τα νέα τουρκικά άρματα μάχης ALTAY.
Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι παρά τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί με τη Γερμανία, το άρμα μάχης Altay, δεν μπόρεσε ακόμη να τεθεί σε μαζική παραγωγή, λόγω της αδυναμίας εισαγωγής κινητήρων από το Βερολίνο.
Το θέμα όμως αυτό απασχόλησε επισταμένα την συνάντηση μεταξύ του Μ.Τσαβούσογλου και του Χ.Μάας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα, παρέδωσε μια ολόκληρη λίστα στον Γερμανό ομόλογο του, με τον κατάλογο των αμυντικών προϊόντων που σχετίζονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία, τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Γερμανία λόγω εμπάργκο.
Tο πιο σημαντικό στοιχείο της λίστας ήταν το σύστημα κινητήρα του άρματος μάχης Altay.
Η μαζική παραγωγή σχεδιάζεται να ξεκινήσει εντός του 2021, για αυτό και η αποστολή γερμανικών κινητήρων θεωρείται κομβική.
Η τουρκική εταιρεία Otokar έχει κατασκευάσει το πρωτότυπο άρμα από το 2017, και αναμένει μόνο την συμφωνία για τον κινητήρα για να το θέσει σε μαζική παραγωγή.
Το σχέδιο της Άγκυρας αφορά την παραγωγή 250 αρμάτων μάχης Altay για τον τουρκικό στρατό σε πρώτο στάδιο και είχε προγραμματιστεί ότι τα άρματα αυτά θα “φορέσουν” τον γερμανικό κινητήρα MTU.
Επίσης το σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα και όλα τα παρελκόμενα εξαρτήματα θα αγοραστούν και αυτά από τη Γερμανία.
Ωστόσο, το άτυπο εμπάργκο που εφαρμόστηκε από το Βερολίνο λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων στην Συρία, ανέβαλε το όλο πρόγραμμα το οποίο είναι και πάλι προ των πυλών να ξεκινήσει.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το ζήτημα των γερμανικών κινητήρων που τέθηκε κατά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τότε δεν θα υπάρξει εμπόδιο για την μαζική παραγωγή του τουρκικού άρματος.
Οι Τούρκοι όμως φέρονται παράλληλα με τη φάση παραγωγής, να είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν και ένα εγχώριο σχέδιο ανάπτυξης κινητήρα ώστε να μην έχουν ανάγκη κανέναν στο μέλλον όμως.
Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θα είναι και το πιο πιθανό, οι Τούρκοι θα αποστείλουν σε μερικούς μήνες τα πρώτα τουρκικά άρματα ALTAY στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, ενώ σύμφωνα με άρθρο μας, ήδη δοκιμάζουν την διέλευση υδάτινου κωλύματος με αυτόν τον τύπο άρματος, κάτι που θεωρείται ότι δεν γίνεται τυχαία.
Ενδεικτικό του ότι η Γερμανία θα τα δώσει όλα στην Τουρκία, ήταν και η χθεσινοβραδυνή δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χέικο Μάας, ο οποίος δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι “τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε από τις δύσκολες συζητήσεις του περασμένου έτους με την Τουρκία”.
Η αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ επίσημα ήταν η προώθηση των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση των πολιτικών και στρατιωτικών διαφορών, αλλά ουσιαστικά σκοπός του ταξιδιού του, ήταν η πλήρης εξομάλυνση των τουρκικών αμυντικών προγραμμάτων και τίποτε άλλο.
Ο Μάας ενθάρρυνε επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να ανανεώσει τη δέσμευσή της προς την ΕΕ.
“Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να βελτιώνονται, να εμβαθύνονται και να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες”, είπε ο ίδιος.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν σχολίασε βέβαια θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια Τουρκία που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο “γκούλαγκ” με συνεχείς διώξεις και βασανισμούς, ενώ είναι η πρώτη χώρα χορηγός της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για την γερμανική οικονομική ελίτ που επέτρεψε την παρουσία γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Κύπρο, και τώρα ετοιμάζεται να βοηθήσει την Άγκυρα να κατασκευάσει σύγχρονα άρματα μάχης που θα έχουν επιθετική διάταξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.