5 ιδιαίτερα βλαβερές τροφές για τον οργανισμό

 

 

Υπάρχουν τροφές που η κατανάλωσή τους δημιουργεί προβλήματα και ενισχύει τις βλαβερές αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό σας. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνονται σε ημερήσια βάση πολλών νοικοκυριών και είναι αρκετές φορές δημοφιλής τρόπος διατροφής. Ο κατάλογος αυτός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά στις μεγάλες θερμοκρασίες καθώς οι λειτουργίες του οργανισμού πέφτουν κατακόρυφα στην καθημερινότητά σας.

1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα: Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ. Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.

2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή, είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (“διαίτης”).
Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη. Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.

3. Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες. Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα.

4. Έτοιμες σούπες
Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο. Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά. Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.

5.Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια
Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο. Αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL, μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος). Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στο κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι: συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *