Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την έμφαση στην αξία της πρόληψης καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως πολλές φορές μορφές καρκίνου μπορεί να αποφευχθούν, αν προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, κάθε χρόνο εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα σημειωθούν 21,7 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά. Οσον αφορά τους θανάτους κάθε χρόνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ έως το 2030 ο αριθμός αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 13 εκατομμύρια.

Η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα· ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, του παχέως εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του ήπαρ και του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι ο καρκίνος

Χαρακτηριστικό του καρκίνου είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε ό,τι αφορά την πρόληψη ενώ οι άνδρες όχι μόνο δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις άλλα είναι και δύσκολοι ως ασθενείς, διότι δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις των γιατρών.

Η έγκαιρη διάγνωση σε ορισμένες μορφές καρκίνου αφήνει περιθώριο για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου σε ό,τι αφορά την θεραπεία, με τον ασθενή να αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.

Γι αυτό όλη η επιστημονική κοινότητα λέει διαρκώς ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

loading...

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"