Η Φινλανδία επικύρωσε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

 

 

Στην οριστική επικύρωση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, προχώρησαν οι Φινλανδοί βουλευτές, αποκρούοντας έτσι και τις τελευταίες προσπάθειες βουλευτών της Δεξιάς, να θέσουν σοβαρά εμπόδια στην έναρξη της εφαρμογής του νομοθετήματος την 1η Μαρτίου. Ο νόμος είχε εγκριθεί το 2014, με 101 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά. Ωστόσο οι βουλευτές του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών», ενός συντηρητικού πολιτικού σχηματισμού που εισήλθε στην κυβέρνηση το 2015, εκφράζοντας την αντίθεση τους στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, συμφώνησαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη μια πρωτοβουλία με σκοπό την κατάργησή του.

Οι βουλευτές αυτοί, που υπερασπίζονται τον «αυθεντικό γάμο» ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές πολιτών, πολύ περισσότερες από τις 50.000 που απαιτούνταν κατ΄ελάχιστο όριο, προκειμένου το αίτημά τους να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Την περασμένη Τρίτη η νομοθετική επιτροπή τάχθηκε κατά της αμφισβήτησης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων όμως οι βουλευτές, οι περισσότεροι της δεξιάς (χριστιανοδημοκράτες και Αληθινοί Φινλανδοί), επέμειναν ότι έπρεπε να αποφανθεί η ολομέλεια του σώματος. Επιμονή που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών του γάμου των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι και τους κατηγόρησαν ότι κολακεύουν το συντηρητικό εκλογικό τους ακροατήριο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Απριλίου καθώς και ότι προκαλούν χάσιμο χρόνου στο κοινοβούλιο.

Επιβεβαιώνοντας την πρώτη ψήφο του, με μία ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία 120 ψήφων έναντι 48 κατά, το κοινοβούλιο απέρριψε τελικά το κείμενο, με τον νόμο να τίθεται ξανά σε ισχύ, όπως είχε προβλεφθεί, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η Φινλανδία, που επιτρέπει την πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από το 2002, ήταν η τελευταία βόρεια χώρα που δεν είχε εγκρίνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

loading...

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"