Το πανέμορφο Μέτσοβο

 

 

Το Μέτσοβο των 3200 κατοίκων με το μεγάλο ποσοστό νέων βρίσκεται σε υψόμετρο 1160 μέτρων και το όνομά του ενδεχομένως προέρχεται από τις σλάβικες λέξεις «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την τυροκομία- εδώ φτιάχνονται τα νόστημα τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα-, την υλοτομία και βέβαια τον τουρισμό που ανθεί στο Μέτσοβο. Το Μέτσοβο είναι γεννέτηρα του Νικόλαου Στουρνάρα, της Ελένης και Μιχαήλ Τοσίτσα και του Γεώργιου Αβέρωφ, οι οποίοι ίδρυσαν και το Πολυτεχνείο Αθήνας γιαυτό και ονομάζεται Εθνικό Μετσόβιο.

Ο Αβέρωφ μάλιστα δώρησε ένα μεγάλο μέρος της συλλογής πινάκων του και έτσι από το 1988 λειτουργεί στο Μέτσοβο η Πινακοθήκη Αβέρωφ την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε όπως επίσης και το Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Αβέρωφ.

Όσες φορές κι αν βρεθείς στο Μέτσοβο πάντα θα επιστρέφεις για να περπατήσεις αργά ανάμεσα στα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, να στήσεις τα καλύτερα φαγοπότια με κοντοσούβλι στη λαδόκολλα, καπνιστό μετσοβόνε και κόκκινο Φλογερό Αβέρωφ, να ξεκουράσεις το βλέμμα σου στα βλάχικα βοσκοτόπια και να γεμίσεις τα πνευμόνια σου με τις μυρωδιές της φύσης της Πίνδου.

Ολόγυρά του, τα πολλά δάση αλλά και οι ποταμοί, όπως ο Αώος που σχηματίζει την ομώνυμη τεχνητή λίμνη, ο Άραχθος και ο Πηνειός, σχηματίζουν ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο που προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων. Το Μέτσοβο φημίζεται για τα τυριά του (μετσοβόνε, μετσοβέλα), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα χειροποίητα υφαντά, τα ξυλόγλυπτα και για το υπέροχο κόκκινο κρασί του, το Κατώγι Αβέρωφ.

Οι Μετσοβίτες έχουν φροντίσει για την τουριστική αξιοποίηση του τόπου τους εκτός από τα αξιοθέατα του χωριού τους θα σας προσφέρουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό.

Σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη υπάρχουν τρία μικρά χιονοδρομικά.

Πώς θα πάτε:
Με αυτοκίνητο από Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή για Ιωάννινα. Από τα Ιωάννινα το Μέτσοβο απέχει μισή ώρα περίπου μέσω Εγνατίας. Αν επιλέξετε το δρόμο μέσω Τρικάλων-Καλαμπάκας θα φτάσετε σε περίπου 5 ώρες.
Από Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσετε σ’ όλη τη διαδρομή σας την Εγνατία οδό. Η απόσταση είναι 220 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί κοντά στις δυόμισι ώρες.

loading...

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"