Τo άλογo Akhal Teke

 

 

Ένα άλογο με εξωτική ομορφιά που ανήκει στη ράτσα Akhal-Teke και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έρημο του Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία. Χαρακτηριστικό του ότι μαγεύει με το μεταλλικό χρώμα, την ταχύτητα και την αντοχή του! Μετά από 3.000 χρόνια ιστορίας, τα «χρυσά» άλογα έχουν μετατραπεί στο εθνικό έμβλημα του κράτους και «όχι» τυχαία, αφού είναι σπάνια και διαθέτουν γονίδια παρόμοια με του ελαφιού.

Με άλλα λόγια, μοιάζουν με πλάσματα που «βγήκαν» μέσα από τη μυθολογία, καθώς το λαμπερό δέρμα τους, τα γαλάζια μάτια και τα άλματά τους δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο άλογο. «Έχουν την εικόνα ενός πλάσματος από έναν άλλο κόσμο και περπατούν με μεγάλη περηφάνια. Έχουν δυνατή πλάτη, με τους ώμους τους να βρίσκονται αρκετά ψηλά, ενώ παράλληλα διαθέτουν μακριά και λεπτά πόδια. Η ευελιξία τους θυμίζει τις κινήσεις της τσίτα, ενώ η εκκίνησή τους την επίθεση της κόμπρας», αναφέρει η Irina Khienkina, ειδική στα άλογα Akhal Teke.

Τα άλογα ράτσας Akhal – Teke δεν κερδίζουν μόνο από θέμα ομορφιάς και αντοχής, αλλά είναι φημισμένα για την εξυπνάδα, την υπακοή και την πίστη στα αφεντικά τους. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι ένα τέτοιο άλογο έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 και άλλα πέντε μετάλλια σε ακόμη τρεις Ολυμπιακούς αγώνες.

Σήμερα, έχουν καταγραφεί μόνο 7000 «χρυσά» άλογα παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους να βρίσκεται στη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν, ενώ περίπου 1000 είναι διασκορπισμένα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ουρουγουάη και την Αυστραλία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, έγινε η προσπάθεια διασταύρωσης της ράτσας Thoroughbred με το Akhal-Teke, με στόχο να γεννηθεί ένα άλογο κούρσας που να τρέχει σαν «κεραυνός» σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, τα άλογα, που γεννήθηκαν, δεν είχαν την ίδια αντοχή με τους προγόνους τους, με αποτέλεσμα αρκετά να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των σκληρών συνθηκών της Κεντρικής Ασίας.

loading...

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"