Εφυγε ο Βασίλης Μαυρομάτης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ(1935-2017) "Εφυγε" χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Μαυρομάτης. . Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Απριλίου 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1957.Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου», με καθηγητή τον Μιχάλη Κουνελάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1954-1957), εμφανίστηκε με τους θιάσους «Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας» του Κωστή Λειβαδέα, στις τραγωδίες «Φιλοκτήτης», «Ορέστης» κ.ά., Μιχάλη Κουνελάκη, στο έργο «Ο Πειρασμός»¨του Γ. Ξενόπουλου καθώς και με το Εθνικό Θέατρο στα έργα του Σαίξπηρ «Άμλετ», «Βασιλιάς Ληρ», στο «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γ. Θεοτοκά. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1957 με τον «Όμιλο Αρχαίας Τραγωδίας» στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον Πυλάδη.

Από το 1957 ως το 1959, μετείχε στον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, εμφανιζόμενος στα έργα: «Λυσσασμένη Γάτα», «Ρέκβιεμ για Μια Μοναχή», «Ένας Βλάκας και Μισός», «Οιδίπους Τύραννος» κ.ά. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή», του Κωστή Λειβαδέα και ξανά με τον Δημήτρη Μυράτ. Το 1960-61, μετείχε στον θίασο του Κ. Χατζηχρήστου. Εμφανίστηκε στα έργα «Δέκα Μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου» κ.ά. Από το 1961 ως το 1963, ήταν μέλος του θιάσου της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στα έργα: «Ωραία μου Κυρία», «Τόπο στα Νιάτα», «Πειρασμός», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Η Σοφερίνα» κ.ά. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους μεγάλους Δημήτρη Χορν και Κώστα Μουσούρη.

Το 1965-66, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη πρωταγωνίστησε στο έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα». Το 1966-67, συνεργάστηκε με τη αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Πρωταγωνίστησε στα έργα «Βίβα Ασπασία» και το «Κορίτσι της Καμπίνας 15». Το 1967, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη και σε συνεργασία με την «Ελληνική Αυλαία» του Τ. Εμμανουηλίδη, πρωταγωνίστησε στο έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου («Δια Παρασχεθείσας Υπηρεσίας»), Αντιγόνης Βαλάκου («Τάνια) και Ν. Χατζίσκου – Τ.Νικηφοράκη

(«Λεωφορείον ο Πόθος») το 1971. Η επόμενη εμφάνισή του στο θέατρο, έγινε το 1981, στο «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέτας Ριάλδη («Μια Κυρία Χωρίς Καμέλιες»). Το 1983, ως συνθιασάρχης με τη Λίλα Καφαντάρη, πρωταγωνίστησε στα έργα «Χορός, Έρωτας και Δόξα» και «Η Αδελφή της Αδελφής». Μία από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, έγινε στην «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά το 1992, που «ανέβασε» ο θίασος Μ. Αλιφέρη – Γ. Σίσκου.Σημαντική ήταν και η κινηματογραφική καριέρα του Βασίλη Μαυρομάτη.

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1956, στην ταινία της Μαρίας Πλυτά «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», ένα εξαιρετικό ιστορικό φιλμ. Στην ίδια ταινία πρωτοεμφανίστηκε και η Μίρκα Καλατζοπούλου. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία «Κυνηγώντας τον Έρωτα». Ακολούθησαν οι ταινίες: «Είμαι Αθώος» (1960), «Η Λίζα και η Άλλη» (1961), «Aliki my Love», μια ταινία με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη σε σκηνοθεσία του χολιγουντιανού Rudolph Mate.

Η ταινία στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε 9.000.000 δραχμές, υπέρογκο ποσό για εκείνη την εποχή, παίχτηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Αλίκη» και στις ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο «Aliki Mi Amor». Αν και στη χώρα μας έκοψε 235.890 εισιτήρια, δεν έκανε στο εξωτερικό την επιτυχία που αναμενόταν.
Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στα σίριαλ: «Καινούργιος Κόσμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Στησιχόρου ‘73», «Ένας Ιππότης Μεταξύ μας», «Ο Φωτογράφος του Χωριού», «Ναυτικές Ιστορίες», «Μεθυσμένη Πολιτεία»,

«Λωξάντρα», «Η Απερίγραπτη», «Φόβος και Πάθος», «Το Χρώμα του Φεγγαριού», «Βραδινές Καμπάνες», «Γιούγκερμαν» (2007) κ.ά.
Αξιόλογη ήταν και η ραδιοφωνική του παρουσία. Πήρε μέρος σε πολλές διασκευές θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο ενώ συμμετείχε και στις σειρές συνεχείας: «Η Λίμνη», «Το Σπίτι των Ανέμων» και «Αστυνομικές Ιστορίες», του Νίκου Φώσκολου.

Κόρη του είναι η ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη, που απόκτησε από τον γάμο του με τη Λίλα Καφαντάρη.Τη δεκαετία του ’60, ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ «Αυλαία» και «Παράγκα». Ήταν η εποχή της άνθησης του «Νέου Κύματος» στο τραγούδι. Το 1970, σκηνοθέτησε την ταινία «Σκιές στην Άμμο» σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στην ταινία, εκτός από τον Β. Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν (και τραγουδούν) τρεις νεοκυματικοί τραγουδιστές: η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο Αλέξης Γεωργίου. Η ταινία σημείωσε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 77.699 εισιτήρια. Ένα από τα τραγούδια που ακουγόταν στο «Σκιές στην Άμμο», ήταν το έξοχο «Βάρκα Χωρίς Πανιά», σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Κώστα Κωτούλα.

Ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ "Παράγκα" και "Αυλαία". Ιδρυτής και Πρόεδρος του Σωματείου Εκφωνητών. Δημιούργησε δικό του studio ηχογράφησης, το Studio Sting. Για πολλά χρόνια ήταν η γνωστότερη φωνή όλων των διαφημίσεων. Ανιψιός του ηθοποιού Πέτρου Γιαννακού (Κοκοβιού) και πατέρας της ηθοποιού Ηλιάννας Μαυρομάτη. Είχε πολλές συμμετοχές σε ταινίες τη δεκαετία του '60 και '70. Μετά από αρκετά χρόνια συμμετείχε ξανά το 2011 στην κινηματογραφική ταινία "Το πέταγμα του κύκνου".

Στον κινηματογράφο ενσάρκωσε κυρίως ρόλους ζεν πρεμιέ. Επίσης «δάνεισε» τη φωνή του σε πολλές διαφημίσεις στην τηλεόραση. Παντρεύτηκε 4 φορές. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η τραγουδίστρια Κάιτη Χωματά (απέκτησαν μαζί δυο κόρες) και η τρίτη, η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη (απέκτησαν μια κόρη). Τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Μαυρομάτης,διατηρούσε έναν ξενώνα στην Καρδίτσα, τον «Λήθης Δώμα», ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος μέσα στα έλατα, σε μια αετοφωλιά (σε υψόμετρο 1.150 μέτρων) με θέα τη λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, τον Ολυμπο και τον Κίσσαβο.

Φιλμογραφία
Το πέταγμα του κύκνου (2010)
Καβάφης (1996)
Χριστίνα (1985)
Ελληνική υπόθεση (1976)
Σκιές στην άμμο (1970)
Αγάπησα έναν προδότη (1969) 
Σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου (1967)
Η παραστρατημένη (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Ντίνος Φωτεινός]
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966)
Το ρομάντζο μιας καμαριέρας (1965)[Chris Paras / Χρήστος Παρασκευόπουλος]
Ιστορία μιας ζωής (1965) [Πέτρος]
Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
Του χωρισμού ο πόνος (1965)
Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
Το φτωχόπαιδο (1965) [Δημήτρης Χρυσοβέργης]
Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [Τζιμ]
Δίψα για ζωή (1964)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Δημήτρης Βεργής (Ευτέρπη Αργυροπούλου)] 
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [υποπλοίαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος]
Με λύγισε η φτώχεια (1964)[Εμίλ]
Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964)
Οι δυο αλεπούδες (1963) 
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Είμαι αθώος (1960) [υπολοχαγός Λοτ]
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)

Διαβάστε επίσης

loading...
Top