Διπλή παράταση στις πληρωμές για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ

 

 

Τη διπλή παράταση -που αφορά και τις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις- ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, κατόπιν συσκέψεων που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι προθεσμίες παρατείνονται για τις πληρωμές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών του μηνός Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και του μηνός Φεβρουαρίου έως τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017.

Τη γενική και διπλή παράταση αναγκάστηκε, τελικά, να δώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς ούτε χθες (παραμονή της προθεσμίας πληρωμών) είχαν αναρτηθεί όλα τα ειδοποιητήρια, ούτε και είχε «ανοίξει» ο ειδικός κωδικός στην Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση για την καταγραφή των κατά κάποιο τρόπο μισθωτών (όσοι, σε συμφωνία με ένα έως δύο εργοδότες, θα πληρώνουν μόνο την εργατική εισφορά του 9,22%).

Επιπλέον, έως χθες, εισφορές είχαν πληρώσει 1 στους 2 (734.803 σε σύνολο 1.321.326, ποσοστό 55,60%) ποσό 146 εκατ. ευρώ έναντι των 240 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός «λογαριασμός». Υπέρ της παράτασης τάσσονταν «ανοικτά» τα στελέχη του ΕΦΚΑ, θεωρώντας ότι παράταση μόνο για όσους δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια «δεν θα μπορούσε να δοθεί, αφού δεν υπάρχει τρόπος εξακρίβωσης της ημερομηνίας έκδοσης του ειδοποιητηρίου».

Οι μισθωτοί

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ επαναβεβαιώνει ότι οι εισφορές του κλάδου σύνταξης για τους μισθωτούς θα είναι 20% (6,67% η εισφορά ασφαλισμένου και 13,33% του εργοδότη), αλλά ότι θα ισχύσουν διαφορετικά ποσοστά για τις εξής κατηγορίες:

• Στις ΔΕΚΟ και τις πρώην κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες όπου οι υψηλότερες εισφορές, όπως είναι γνωστό, μειώνονται από την 1/1/2020 σε 6,67% και 13,33%

• Για όσους ασφαλίζονται είτε αποκλειστικά για τον κίνδυνο του ατυχήματος είτε στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος (π.χ. φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.λπ. που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση που θεσμοθετημένα προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών τους για τη λήψη του πτυχίου τους κ.ά).

• Κατηγορίες εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που εξαιρέθηκαν από την αύξηση των ορίων ηλικίας και έχουν αυξημένα ασφάλιστρα (σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, σε υπηρεσίες υγιεινής - καθαριότητας κ.ά.).

loading...
Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"