Ένας ασυνήθιστος πράσινος κομήτης θα πλησιάσει τη Γη

 

 

Ένας κομήτης με ασυνήθιστη, πρασινωπή απόχρωση «πλησιάζει» τον πλανήτη μας και θα φθάσει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, το πρωί του Σαββάτου, περνώντας «μόλις» 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Για να κατανοήσει κανείς, πόσο μακρινό είναι αυτό το «κοντινό», για τα αστρονομικά δεδομένα, πέρασμα του πράσινου κομήτη, αρκεί να σκεφτεί πως ο ήλιος απέχει από τη γη περίπου 13 φορές περισσότερο (150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Ο κομήτης 45Ρ/Χόντα-Μρκος-Παϊντουσάκοβα (τα ονόματα των τριών αστρονόμων που τον ανακάλυψαν το 1948), ταξιδεύει προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος κάθε πεντέμισι χρόνια περίπου. Όσοι ασχολούνται με την αστρονομία ερασιτεχνικά θα μπορούν να τον διακρίνουν λίγο πριν την αυγή, προς την κατεύθυνση της ανατολής. Όσο για το χρώμα του, προέρχεται από την μετατροπή σε αέριο του διατομικού άνθρακα, ο οποίος έχει αυτή την απόχρωση στο διάστημα.

Πρόκειται για έναν μικρομεσαίου μεγέθους κομήτη ο οποίος πάντως θα κάνει το όγδοο κοντινότερο πέρασμα κομήτη από τον πλανήτη μας. Το 2011 είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη περισσότερο, αλλά στη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα δεν θα φθάσει ξανά τόσο κοντά όσο το Σάββατο.

loading...

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Top
xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"